Heermoes thee: maak zelf je kopje oerkracht

“Heermoes thee?!”, riep ze verwonderd terwijl ze naar de stengels in de berm wees. “Dat zijn dus wel kattenstaarten, hé.” Ik zei dat ik dat wist. En dat het helemaal oké was. Meer dan oké zelfs.

Heermoes thee is één van de gezondste drankjes (of liever: cadeautjes) die je aan je lichaam kan schenken. Hoezo? Zijn die dan niet giftig? Is dat wel lekker? En hoe zet je zelf zo’n kopje oerkracht?

Reis mee met mij naar het verleden, pakweg 300 miljoen jaar geleden…

Heermoes

Botanische naam: Equisetum arvense

Volksnamen: (akker)paardenstaart, kattenstaart

Heermoes groeide hier al in de tijd van de dino’s. Noem het gerust een levend fossiel. Hij maakt geen bloemen aan en verspreidt zich via sporen in plaats van zaden. Heermoes ziet eruit als een ‘staart’, vandaar de volksnamen.

Je vindt deze oerplant overal in het wild: de wei, de berm, je eigen tuin. Belangrijk: pluk heermoes op een niet-vervuilde plek, want hij haalt heel gemakkelijk zware metalen uit de bodem.

Waar is heermoes thee goed voor?

Heermoes thee is rijk aan silicium of kiezelzuur, een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Die versterkt ons bindweefsel, onze botten, huid, haar en nagels.

Silicium kunnen we niet zelf aanmaken, dus moeten we het voldoende binnenkrijgen. Wat de moderne mens niet (meer) weet, is dat heermoes zowat de kiezelzuurrijkste plant is die er bestaat. Echt een topkruid! Brandnetel bulkt er trouwens ook van.

Heermoes thee is aan te raden bij:

  • herstel na een sportblessure of operatie

  • aansterken na de bevalling

  • ingreep aan de tanden

  • osteoporose

  • hernia en slijtage van de gewrichten

  • haaruitval

  • broze nagels

  • huidstriemen

  • ontgifting

 
Een vers kopje heermoes thee ondersteunt jou met extra oerkracht, recht uit het Juratijdperk.
— Lieve Galle
 

Kan je ook afvallen van heermoes thee?

Die vraag krijg ik wel vaker van m’n cursisten: of je afvalt van heermoes thee. En eerlijk? Daar heb ik nog geen sluitende bewijzen van gezien.

Heermoes thee is alvast wel een pak gezonder dan frisdrank. Vervang je je dagelijkse cola hiermee, dan garandeer ik je dat je zal afvallen. 😉

Ik zou het eerder omdraaien: mensen die veel zijn afgevallen op korte tijd kunnen hun lichaam prima ondersteunen met heermoes thee. Zeker als je veel spierweefsel bent verloren, helpt zo’n kuur je om sneller nieuw weefsel op te bouwen.

 

Welke bijwerkingen heeft heermoes?

Heermoes is een plant die je mag gebruiken, zolang je maar onthoudt:

  • Kort & rauw innemen is veilig ✅

  • Langdurig & niet-rauw is veilig. ✅

  • Langdurig & rauw innemen is niet veilig. ❌

In dat laatste geval krijg je te veel thiaminase binnen. Da’s een enzym dat vitamine B1 afbreekt in je lichaam, iets wat heel belangrijk is voor je zenuwstelsel.

Sommige mensen leggen heermoes rauw op hun boterham of snipperen het fijn in een salade. Ik raad het echt af om hier een dagelijkse gewoonte van te maken.

De beste manier om de oerkracht van heermoes binnen te krijgen, is door de plant te bereiden.

 

Maak je heermoes thee lekker zelf

 Voorbereiding

Met zelf maken, bedoel ik ten eerste zelf plukken. Want die kwaliteit is zoveel beter dan de voorverpakte kruiden uit de winkel. En ’t is ook zoveel plezanter. 😉

Je mag heermoes vers gebruiken, maar je kan deze plant ook zeer gemakkelijk zelf drogen. Van zichzelf bevat ze toch al niet veel water.

Spreid de stengels goed open op een oud muggenraam of hang de plantjes te drogen op een plek met voldoende luchtcirculatie.

Recept voor 1 kopje heermoes thee

Om het meeste kiezelzuur uit de heermoes te extraheren, maak je een decoct of afkooksel:

  1. Doe 1 theelepel heermoes (vers of gedroogd) in een kookpot

  2. Overgiet met 1,5 kopje koud water

  3. Breng tot het kookpunt met het deksel erop

  4. Draai het vuur lager en laat een kwartier sudderen onder deksel

  5. Haal de pot van het vuur en zeef het mengsel

  6. Vang de thee op in een kopje. Enjoy! 🍵

 

Graag wat extra punch?

Toegegeven, heermoes is heel neutraal van smaak. Zeker niet slecht, maar nogal flauw… Voor extra smaak: stop gerust een takje munt in je thee. Lekker fris!

 

Maar… wat als je geen theedrinker bent?

Dan kan je prima een stengel heermoes meekoken in de soep. Dat zal niks veranderen aan de smaak, maar je hebt dan wel je portie silicium binnen.

Of voor de zoetebekjes: laat je heermoes thee afkoelen en voeg toe aan een smoothie. Mmm!

 

Opgelet: pluk de juiste heermoes!

Paardenstaart is de familie waar heermoes deel van uitmaakt. Maar heermoes is de enige die je veilig kan gebruiken… en dan nog.

Hieronder nog enkele belangrijke wildpluktips:

1- Heermoes vs. lidrus

Heermoes kan je gemakkelijk verwarren met zijn giftige lookalike: lidrus. Lidrus komt voor in vochtige gebieden, bv. aan grachten. Let hier dus extra goed op.

Opgelet: bij Lidrus is het kroontje langer dan het onderste zijtakje

 
TIP: Ga op heermoesjacht in juni én in droge gebieden. Dan ben je 100% zeker dat je de juiste plant plukt.
— Lieve Galle
 

2- Let op groeistadia

Heermoes heeft twee groeistadia. De plant ziet er dan telkens totaal verschillend uit. De fertiele stengels lijken op champignons en mag je niet gebruiken. De steriele stengels mag je wel gebruiken.

3- Echte kattenstaart

Kattenstaart is de volksnaam voor heermoes. Maar ook dat is verwarrend, aangezien ‘kattenstaart’ de officiële plantennaam is voor een oeverplant met roze bloemetjes. Helemaal veilig, overigens… maar wel zonder die oerkracht.

Echte kattenstaart: perfect veilig, maar zonder oerkracht

 

En nu zelf aan de slag met heermoes thee! Laat je nog weten of het is gelukt? 😊

 

🫖 Fan van wilde kruidenthee?

Dan heb ik nog 2 heerlijke tips voor jou: ontdek de 5 voordelen van brandnetel en 2 receptjes voor brandnetelthee (warm én koud) in deze blog. Of wat dacht je van een veilige detoxkuur met paardenbloem thee?

🌿 Fan van oersmaken?

Ook zeewier stamt uit de oertijd en wordt nog al te vaak onderschat. Leer bij over deze miskende groenten uit de zee en krijg superlekkere recepten mee in deze blog: Waarom zeewier salade eten zo gezond is.

 

 

Zelf leren wildplukken?

Naast heermoes zijn er nog zoveel andere krachtige wilde planten om te ontdekken. Het is mijn droom om samen met jou onze collectieve plantenblindheid om te zetten naar gezamenlijke plantenwijsheid.

Wil je graag leren wildplukken op een veilige en duurzame manier? Dan heb ik iets voor jou: een gratis driedaags kickstartpakket.

Stiekem hoop ik dat je daarna de wildplukkriebels te pakken hebt, natuurlijk… Wat denk je?


Lieve Galle, wilde plantenfluisteraar sinds 2002

Volg Lieve ook hier: Facebook - Instagram 

Als herboriste en wildplukexperte is Lieve Galle gek op wilde planten. En op mensen. Maar ze merkte al gauw dat de connectie tussen die twee ontbrak.

Daarom richtte ze als wildplukpionier Wild Plant Forager op en organiseert ze nu al jarenlang lezingen, geleide wandelingen, kruidenworkshops en jaaropleidingen wildplukken.

Het is haar missie en passie om de kracht van planten bekender te maken bij het grote publiek. En dit op een veilige en duurzame manier.

🪴 Psst… heb je Lieves wildplukboek al in huis? Winnaar van de Lekker Vega Kookboekenwedstrijd!

Disclaimer:

De info op deze pagina kan in geen enkel geval medisch advies vervangen. Indien je kruiden gebruikt, zijn interacties met medicatie, nevenwerkingen en allergische reacties mogelijk. Als je al medicatie neemt, overleg dan altijd met je arts. Gebruik altijd je gezond verstand.

Niet alle kruiden zijn veilig tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode. Overleg in dat geval met je vroedvrouw of lactatiekundige (of La Leche League). Ook voor jonge kinderen gebruik je sommige kruiden niet of wordt de dosering aangepast.

Wild Plant Forager kan niet aansprakelijk worden gesteld voor welke schade dan ook die voorkomt uit het toepassen van de kennis uit onze opleidingen, podcasts, boeken of blogs.

Vorige
Vorige

De aloude geneeskracht van Guldenroede

Volgende
Volgende

30 eetbare wilde planten die je kan plukken in maart