Zevenblad herkennen en de 5 lekkerste recepten

Hoe je zevenblad kan herkennen? Wel, zij is de plantrekker der wilde planten, de koningin van de gemakzucht en ze vermenigvuldigt zich sneller dan de schaduw waarin ze zich graag nestelt.

Om die laatste reden is zevenblad absoluut niet geliefd bij tuinders. Jammer … voor zo’n wonderlijke plant die ooit diende als krachtvoer voor het Romeinse leger.

Geef jij zevenblad wel nog een kans? Fantastisch! In deze blog leer je alles over de kenmerken en de werking, hoe je ze best plukt en hoe je iedereen (zélfs de tuinder) verrast met 5 lekkere recepten.

Zevenblad of Aegopodium podagraria

Zevenblad

Botanische naam: Aegopodium podagraria

Volksnamen: drieblad, flerecijnkruid, geer(s), geitenblad, hanepoot, heers, hirs, kraaienpoot, kruip-door-den-tuin, wilde esch, wilde vlier, smeerlapperij, tuinmansverdriet

Dit is zevenblad, oftewel: de plant die niet kan tellen. Want niet elk blad bestaat exact uit 7 deelblaadjes. Soms zijn het er 3, soms 5 en soms 11. We vergeven het Moeder Natuur.

Wel zeker is dat zevenblad bij ons welig tiert langs hagen en heggen, tussen struiken en onder bomen. Deze plant houdt van humusrijke grond en loopt als een vuurtje door je tuin, als je niet oplet.

Zevenblad werd bij ons geïntroduceerd door de Romeinen die ze gewoon als groente aten. Toen hun soldaten hier gelegerd zaten, hadden ze nood aan vers, vitaminerijk voedsel onderweg. Daarom plantten ze massaal zevenblad langs de heirwegen, als moeiteloze moestuin.

Want zevenblad trekt haar plan. Ze heeft geen meststof, bescherming of onderhoud nodig. Nu bekijken de meeste tuinders haar helaas als ‘smeerlapperij’, omdat ze enorm woekert. Daar zet ik graag dit geweldige wildplukkersspreekwoord tegenover: “If you can’t beat it, eat it”. 😉

Hoe kan je zevenblad herkennen?

De typische kenmerken van zevenblad zijn:

  • Deze plant is een bodembedekker en maakt mooie tapijtjes langs hagen, heggen, struiken en bomen.

  • Als je de bladsteel van zevenblad afknakt en je kijkt er recht op, zie je dat die driehoekig is van vorm.

  • Als je een blaadje kneust, geeft dit een typische geur af die richting peterselie en selder gaat. Zevenblad behoort dan ook tot dezelfde familie.

Kijk uit voor deze lookalikes:

  • De vlier (vandaar de volksnaam “wilde vlier” voor zevenblad). Het blad van de jonge vlier heeft wel iets weg van zevenblad. Maar als je een vlierblad kneust, komt er een veel muffere geur vrij. Vlier vormt geen tapijten en van zodra ze in bloei staat, verhouten de stengels.

  • De boterbloem herkennen we allemaal wel aan haar glanzend gele bloempjes. Maar als ze niet in bloei staat, in een jong stadium, zou je het boterbloemblad wel eens kunnen verwarren met zevenblad. Opgelet, boterbloem is giftig!

 
 

Is zevenblad nu onkruid of niet?

Het eerste wat je tegenkomt als je zevenblad googelt, is hoe je dit onkruid moet bestrijden. Want ze is wel degelijk de doorn in het oog van menig tuinman en -vrouw. Maar hoeft dat zo te zijn?

De term “onkruid” is een oordeel. Voor mij (en vele anderen, gelukkig) is zevenblad een waardevolle eetbare bodembedekker. Maar wel eentje die mogelijks je hele tuin kan overnemen, dat klopt. 😅

Wat ik doe, is zevenblad bewust in bloembakken zetten. Plant een paar plantjes en in no time staat je bloembak vol. Je kan er het hele jaar door van knippen, net zoals je doet met peterselie. En wat als je er écht van af wilt in je tuin? Dat vertel ik een beetje verder in dit artikel.

Opgelet:

Wel terecht een “smeerlapperij” in je tuin en in het wild, is Reuzenberenklauw. Die veroorzaakt lelijke brandwonden. De Gewone berenklauw is dan weer vrij onschuldig. Ontdek het verschil in deze blog: Gewone berenklauw vs. Reuzenberenklauw.

 

Kan zevenblad ook giftig zijn?

Zevenblad is niet giftig, maar een zeer veilige, eetbare plant. Mits je natuurlijk goed spoelt en niet plukt op een vervuilde bodem.

‘Maar zevenblad behoort toch tot de schermbloemigen? En daar moet je toch mee opletten?’ Dat is een opmerking die ik vaak krijg. En die klopt deels.

Zevenblad behoort inderdaad tot de schermbloemigen, een plantenfamilie die enerzijds een heleboel eetbare planten bevat zoals peterselie, venkel en wortel. Anderzijds zijn er ook veel dodelijke planten, zoals de gevlekte scheerling en hondspeterselie.

Als wildplukdocent raad ik mijn cursisten aan om altijd voorzichtig te zijn met schermbloemigen. De gevaarlijke soorten hebben ingesneden, kervelachtige blaadjes. Maar zevenblad heeft dit kenmerk niet en kan je gelukkig niet verwarren met de gevaarlijke schermbloemigen.

 

🥬 Flerecijnkruid tegen jicht

Wist je dat zevenblad een natuurlijk medicijn is tegen jicht? De volksnaam “flerecijnkruid” verwijst hier nog naar. Flerecijn is het oude woord voor jicht. Hoe te gebruiken? Maak zevenblad thee of mix de plant door prei- of knolseldersoep. De smaak combineert ook verrassend goed met brandnetel.

 
Hoe zevenblad plukken

Hoe zevenblad plukken?

Zevenblad laat zich heel gemakkelijk oogsten. Pluk de blaadjes simpelweg met de hand of knip ze af met een schaar.

Wanneer pluk je best?

In de vroege lente zijn de blaadjes nog mals. Die zijn het lekkerst om rauw te verwerken in een salade of voor zevenbladpesto.

In de late lente zijn de oudere bladeren geschikt als seldervervanger in soepen, stoofpotjes en sauzen. Je kan ze ook apart opstoven of verwerken in aardappelpuree.

Alle recepten vind je trouwens hieronder. Nog even doorlezen, goed bezig! 🙌

Wat met de bloemen?

Eens zevenblad in bloei staat, komen er hele mooie, witte bloemetjes op.

Die zijn ook eetbaar en kan je op je bord leggen als decoratie. Precies een kantwerkje. De plant zelf is dan wel taai geworden en minder verfijnd van smaak.

Maar … je kan de bloei prima uitstellen en de oogstperiode verlengen. Hoe?

Blijven plukken graag!

Hoe meer je plukt van eenzelfde plant, hoe meer die verjongt en hoe minder snel ze in bloei komt. De smaak van de nieuwe blaadjes gaat er dan lekker op vooruit. Blijven plukken is trouwens de beste manier om zevenblad te “bestrijden”.

Vaak proberen mensen de plant uit te trekken bij de wortel, maar dat stimuleert juist de aanmaak van nieuwe bladscheuten. Als je de blaadjes blijft plukken, vermindert de fotosynthese en ga je de wortel net uitputten.

“If you can’t beat it, eat it”, remember? 😉

 
Zevenblad herkennen en de 5 lekkerste recepten
 

De 5 lekkerste zevenblad recepten

Ik denk dat het nu wel al duidelijk is? Zevenblad is een dankbare wilde groente, perfect veilig en ook nog eens superlekker. Hieronder enkele van mijn favoriete recepten.

 

Zevenbladlimonade

🥃 Recept:

  • Vul een maatbeker met zevenbladbladeren.

  • Doe er 1 liter appelsap bij.

  • Mix alles fijn en zeef daarna.

  • Serveer de limonade met een schijfje citroen erbij.

Zevenbladlimonade is een tof, gezond en lekker drankje. Het kruidige combineert bijzonder goed met het zoete van de appel.

 

Zevenbladpatatjes

🥣 Recept:

  • Kook een portie aardappelen.

  • Snipper zevenblad fijn. Gebruik hiervoor jonge blaadjes.

  • Meng de snippers door de hete aardappelen.

Eet de zevenbladpatatjes warm op, maak er stoemp van of laat afkoelen tot een koude salade. Echt overheerlijk!

 

Gestoofd zevenblad

🥬 Recept:

  • Stoof zevenblad in een pan met olijfolie.

  • Doe er flink wat knoflook bij.

  • Werk af met een scheutje citroensap.

Doet een beetje denken aan gestoofde spinazie? Welja, het is dezelfde werkwijze maar met een verrassend andere smaak.

 
zevenblad pesto
 

Zevenbladpesto

🥗 Recept:

  • Doe pijnboompitten, olijfolie en knoflook in een blender.

  • Vervang de klassieke basilicum (deels) door zevenblad en voeg toe.

  • Mix alle ingrediënten tot een gladde pesto. Klaar!

Je kan deze zevenbladpesto gebruiken als dip of mengen onder een bord pasta. Smakelijk.

Fan van wilde dips & tapenades? Check dan deze blog met lekkere rozenbottel recepten.

 

Bouillon van zevenbladwortel

Ook de wortel van zevenblad is eetbaar. De lange, witte draden zijn heel aromatisch en nóg smaakvoller dan het blad. Zevenbladwortel oogst je best in de winter. Je kan er heerlijke bouillon mee koken.

🍵 Recept:

  • Zet een pot met water op het vuur. Voeg een snuif zout toe.

  • Doe er zevenbladwortel in, uienschillen en knoflookschillen.

  • Voeg wortel en/of groen van prei toe.

  • Laat opkoken en zeef.

Of … laat zevenbladwortel meekoken in de soep. Ofwel in een thee-eitje, ofwel mix je de stukjes gewoon mee.

Mmm, welk recept ga jij straks uitproberen? 😋

 

Zelf leren wildplukken?

Naast zevenblad zijn er nog zoveel andere krachtige wilde planten om te ontdekken. Het is mijn droom om samen met jou onze collectieve plantenblindheid om te zetten naar gezamenlijke plantenwijsheid.

Wil je graag leren wildplukken op een veilige en duurzame manier? Dan heb ik iets voor jou: een gratis driedaags kickstartpakket.

Stiekem hoop ik dat je daarna de wildplukkriebels te pakken hebt, natuurlijk… Wat denk je?


Lieve Galle, wilde plantenfluisteraar sinds 2002

Volg Lieve ook hier: Facebook - Instagram 

Als herboriste en wildplukexperte is Lieve Galle gek op wilde planten. En op mensen. Maar ze merkte al gauw dat de connectie tussen die twee ontbrak.

Daarom richtte ze als wildplukpionier Wild Plant Forager op en organiseert ze nu al jarenlang lezingen, geleide wandelingen, kruidenworkshops en jaaropleidingen wildplukken.

Het is haar missie en passie om de kracht van planten bekender te maken bij het grote publiek. En dit op een veilige en duurzame manier.

🪴 Psst… heb je Lieves wildplukboek al in huis? Winnaar van de Lekker Vega Kookboekenwedstrijd!

 

Disclaimer:

De info op deze pagina kan in geen enkel geval medisch advies vervangen. Indien je kruiden gebruikt, zijn interacties met medicatie, nevenwerkingen en allergische reacties mogelijk. Als je al medicatie neemt, overleg dan altijd met je arts. Gebruik altijd je gezond verstand.

Niet alle kruiden zijn veilig tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode. Overleg in dat geval met je vroedvrouw of lactatiekundige (of La Leche League). Ook voor jonge kinderen gebruik je sommige kruiden niet of wordt de dosering aangepast.

Wild Plant Forager kan niet aansprakelijk worden gesteld voor welke schade dan ook die voorkomt uit het toepassen van de kennis uit onze opleidingen, podcasts, boeken of blogs.

Vorige
Vorige

Wildplukken in België: hoe zit dat precies?

Volgende
Volgende

Paardenbloem thee: 3 krachtige detoxdrankjes uit 1 plant