Welk boek over wildplukken is de moeite? Mijn persoonlijke TOP 5
Ooit – nog niet zo gek lang geleden – was een boek over wildplukken een zeldzame schat. En al zeker in het Nederlands.
Nu staan bibliotheken en boekenhandels er bol van: boeken over wilde kruiden, eetbare planten, alternatief tuinieren en duurzaam koken. Allemaal terug te brengen tot de noemer “wildplukken”.
Maar welk boek over wildplukken is nu écht de moeite? Waar moet je op letten en waar begin je? In deze blog gids ik je door de jungle en pluk ik er 5 van mijn persoonlijke toppers uit voor jou.
Veel lees- & wildplukplezier! 🍀
Wat is een goed boek over wildplukken?
Een “goed” boek over wildplukken zal er voor elke wildeplantenfanaat toch nog anders uitzien. Iets met gustibus et coloribus …
Duurzaam wildplukken is m’n stokpaardje, dus voor mij moet een goed wildplukboek zeker vermelden wanneer een plant beschermd is, of hij op de Rode Lijst (België) staat, waar je wel en niet mag wildplukken.
Zo is het in Vlaanderen verboden ook maar iets te plukken in bossen en natuurreservaten. Langs de bermen mag het wel, alsook in je eigen tuin. Of die van je buren, als je ’t vriendelijk vraagt. 😉 Gelukkig is er een groeiend aantal steden en gemeenten die (vaak op burgerinitiatief) investeren in publieke wildplukgebiedjes.
Verder bevat een goed boek over wildplukken:
Duidelijke (detail)foto’s met concrete beschrijvingen. Omdat plantenfoto’s snel verwarrend kunnen overkomen. Dan staat er te veel ineens op en weet de lezer niet waarop te letten. Tip: De beste tools, apps en veldgidsen om wilde planten te herkennen lees je hier.
De Big Five – zo noem ik ze toch – van de “gewone” wildpluk komen uitgebreid aan bod: brandnetel, weegbree, paardenbloem, vogelmuur en zevenblad. Die vind je overal in Vlaanderen en je kan er zoveel mee doen. Het hoeft niet altijd over de “speciallekes” te gaan.
Laagdrempelige recepten om je gezin dagdagelijks voor te schotelen. Liefst nog aangevuld met tips om samen met de kinderen te gaan wildplukken. Want wilde planten en kruiden zijn zeer toegankelijk en eenvoudig te verwerken, dus niet enkel bestemd voor hoogstaande culinaire gerechten.
Folkloristische verhalen en plantenlegenden. Ik vind het altijd boeiend om te lezen hoe mensen in de vorige eeuwen omgingen met wilde planten en kruiden. Wat kunnen we vandaag nog leren uit dat rijke cultuurhistorische gebruik?
Informatie over de inhoudsstoffen op eenvoudig niveau en de bijhorende tips hoe je planten het best verwerkt in functie van hun nutriënten. Sommige inhoudsstoffen zijn bijvoorbeeld hittegevoelig. Die planten verwerk je het best rauw. Andere moeten juist verhit worden, dus ga je de plant koken. Cruciale info.
“Deze wildplukboeken zijn anders dan anders, oprecht en authentiek. Gevuld met zoveel waardevolle kennis, tips en recepten dat ik er blijf naar teruggrijpen.”
Lieves wildplukboeken TOP 5
Dierbare wilde ziel, ik ben niet van het opdringerige type, noch krijg ik commissie als je op de links hieronder klikt. Wat ik je hier presenteer, is mijn persoonlijke top 5 van wildplukboeken.
Deze boeken zijn anders dan anders, oprecht en authentiek. Gevuld met zoveel waardevolle kennis, tips en recepten dat ik er blijf naar teruggrijpen. Ik beveel ze jou dan ook warm aan, in willekeurige volgorde:
Waarom ik zelf ook een wildplukboek schreef
In 2022 kwam m’n eigen wildplukboek (waaaaah!) op de markt: In het wild geplukt. Wat haast niemand weet, is dat dit boek al sinds 2007 bestond, maar dan in het Engels en in pdf-vorm.
Once upon a time…
Begin jaren 2000 had ik voornamelijk Amerikaanse contacten, omdat er in de Lage Landen niet veel mensen (openlijk) bezig waren met kruiden.
Ik bleef hier een beetje op m’n honger zitten, voelde me vrij eenzaam (toch wel). Dus ik zocht mensen op in het buitenland om van bij te leren. Op de grote internetfora van die tijd leerde ik mensen kennen uit de States die nadien nog grote namen werden ook.
In 2007 mocht ik een tijdje gaan werken in de States als gastdocent. Dit in het kader van een interculturele uitwisseling van plantenkennis en gebruiken. M’n Amerikaanse cursisten vroegen of ik m’n kennis wilde bundelen. Zo kwam de allereerste versie van m’n boek over wildplukken tot leven.
Terug in België…
Terug in België vertaalde ik het boek naar het Nederlands, nog steeds in pdf-vorm. Ik stuurde dit e-book door naar m’n Vlaamse en Nederlandse cursisten als naslagwerk.
Ook zij hadden erom gevraagd: “Lieve, je vertelt altijd zo veel! Wij kunnen dat niet allemaal onthouden. Wil je dat niet eens neerpennen, zodat wij dat op ons gemak kunnen lezen?” Zo bleef m’n boek over wildplukken 10 jaar lang staan in een mapje op m’n pc.
In alle eerlijkheid wist ik niet hoe dat moest, een boek uitgeven. Ik was ook niet assertief genoeg om ermee te gaan leuren, van uitgever tot uitgever. Daarbij, wie anders dan m’n cursisten zou hierin geïnteresseerd zijn? Het duurde tot de uitgeverij Sterck & De Vreese me zelf contacteerde om er een echt boek van te maken.
📖 EXTRA LEESTIP
Denk je eraan een herboristenopleiding te volgen? Maar je wil je eerst duchtig informeren? Dat juich ik alleen maar toe. Ik schreef een uitgebreid artikel om je te helpen bij je keuze: Herborist opleiding: wie, wat, waar, wanneer en welke?
De Wilde Wieven Podcast als waardevolle aanvulling
Sinds 2022 zijn de dingen – nog steeds tot mijn verbazing – in stroomversnelling gegaan. In november was ik te gast in de Wijzevrouw podcast. Daar kreeg ik veel enthousiaste reacties op en ik vond het zelf bijzonder fijn om te doen.
Op een lange treinrit van Nederland naar België dacht ik: er zijn zoveel mooie kruidenmensen in onze Lage Landen … zij mogen best wel een platform krijgen. Onze kruidenkennis mag gevierd worden!
Daar in die treinwagon besloot ik om mijn collega’s stuk voor stuk te interviewen en die boeiende gesprekken te delen in een podcast: de Wilde Wieven Podcast.
In 2024 wil ik verder kijken dan België en Nederland. Want ik ben ook benieuwd naar herboristen in Italië, Zweden, Duitsland, noem-maar-op … Hoe zit het daar met de wetgeving en de tradities? Dat fascineert me mateloos, dus daar maak ik zeker werk van.
Zelf leren wildplukken?
Geweldig! Het is mijn droom om samen met jou onze collectieve plantenblindheid om te zetten naar gezamenlijke plantenwijsheid.
Wil je graag leren wildplukken, maar weet je nog niet goed hoe of wat? Dan heb ik iets voor jou: een gratis driedaags kickstartpakket.
Zo maak je geheel vrijblijvend kennis met mij en m’n doceerstijl. Stiekem hoop ik natuurlijk dat je daarna de wildplukkriebels te pakken hebt.
Wat denk je?
🪴 Psst… heb je Lieves wildplukboek al in huis? Winnaar van de Lekker Vega Kookboekenwedstrijd!