Paardenbloem thee: 3 krachtige detoxdrankjes uit 1 plant

Mensen die mijn nieuwsbrief en podcast al volgen, weten dat ik altijd afsluit met een guitige “tot paardenbloems!”. Paardenbloem is dan ook één van mijn favoriete wilde planten. En paardenbloem thee? Eén van mijn favoriete dranken.

Want paardenbloem zit boordevol weldadige inhoudsstoffen. Je kan thee zetten van elk plantendeel apart: de bloemen, de bladeren én de wortel. Drie krachtige detoxdrankjes uit één en dezelfde plant? Yes!

In dit artikel kom je alles te weten over de werking van paardenbloem, hoe je ze wildplukt en natuurlijk, hoe je 3x gezonde paardenbloem thee maakt volgens de aloude regels van de kunst.

Paardenbloem

Botanische naam: Taraxacum officinale

Volksnamen: pis(se)bloem, beddepissers, beddezeekers, pissebed, pisseblomme, konijnenbladeren

Paardenbloemen kom je werkelijk overal tegen bij ons in de Lage Landen.

In bermen en weides, waar ze alle ruimte krijgen, hebben ze hoge bloeistengels en grote bladeren. In een gazon dat veel gemaaid wordt, houden ze hun bloeistengels lekker kort. Slim gezien, hé. 😉

Opgelet, niet elke plant met gelijkaardige bloemen is een paardenbloem. Onthoud dat een paardenbloem maar 1 bloemhoofdje heeft per stengel, zonder verdere vertakkingen.

Havikskruid en leeuwentand vertakken wel. Biggenkruid ook én die heeft behaarde bladeren (zoals het vel van een biggetje). Deze lookalikes zijn niet giftig, maar bevatten ook niet de superkrachten van de paardenbloem.

Anderzijds zijn er veel verschillende soorten paardenbloemen en dat zorgt dan ook weer voor verwarring. Zo kunnen de blaadjes heel erg verschillen (zie foto hieronder). Naar inhoudsstoffen maakt dit niets uit. Alle soorten paardenbloemen hebben dezelfde werking.

Het meest bekend is haar vochtafdrijvende eigenschap. Vandaar ook de veelzeggende bijnamen als ‘pissebloem’. Paardenbloem thee is ideaal als detoxdrankje en kan je maken van bloem, blad of wortel, elk met een eigen specifieke werking.

Verschillende soorten paardenbloemen met verschillende soorten bladeren

Er zijn veel verschillende soorten paardenbloemen met veel verschillende soorten bladeren. Maar elke soort draagt dezelfde superkracht in zich.

 

Verwar de echte paardenbloemen niet met deze lookalikes:

 

Wat maakt paardenbloem thee zo gezond?

Paardenbloem is een zeer ontgiftend kruid. Wil je eens een volledige detox doen? Dan is paardenbloem thee supergeschikt daarvoor. Hieronder de werking per plantenonderdeel:

💚 Bloemen = vochtafdrijvend effect

Het vochtafdrijvende effect zit vooral in de bloemen. Paardenbloem thee van verse bloemen smaakt van zichzelf al vrij zoet. Als je dit drankje laat afkoelen bekom je heerlijke, biologische ice-tea.

Ook de bladeren hebben een vochtafdrijvend effect, maar die smaken wel bitterder. Hou er ook rekening mee dat de bladeren licht laxerend kunnen werken. Heb je gevoelige darmen? Dan maak je toch beter thee van de bloemetjes.

💚 Bladeren = detox voor je darmen

Is het juist de bedoeling om je darmen te ontgiften, dan kan je paardenbloem thee zetten van enkel de bladeren. Kan ook welgekomen verlichting geven bij constipatie.

💚 Wortel = stimulans voor lever en gal

De wortel van de paardenbloem bevat taraxine, een belangrijke bitterstof voor je spijsvertering. Van zodra je smaakpapillen bitter proeven, sturen ze een signaal naar je hersenen, die op hun beurt de gal en de lever aansturen om meer verteringssappen te produceren.

Kortom: thee van paardenbloemwortel zorgt voor een betere spijsvertering. Wel belangrijk om deze thee niet extra te zoeten. Het is net de bittere smaak die alles in gang zet.

 

🥣 Extra paardenbloemtip

De blaadjes van de paardenbloem bevatten de stof inuline. Dat is een belangrijk prebioticum voor onze darmflorabacteriën. Darmkrachtvoer, zeg maar. Dit krijg je niet binnen via thee, maar wel als je de blaadjes opeet. Versnipper ze in een slaatje of kook ze mee in de soep. Smakelijk!

 

Wildpluktips voor elk deel van de paardenbloem

Paardenbloembloemen

De paardenbloem bloeit massaal van maart tot eind april. Dan kan je je bijna niet vergissen. Biggenkruid bloeit vooral in juni, dus opgelet dan.

Plukken doe je best op een plaats die niet bespoten is of waar amper honden passeren. Waarom? Omdat je de bloemen niet mag spoelen, anders spoel je alle nectar en stuifmeel mee weg. Om diezelfde reden pluk je eetbare bloemen altijd op een zonnige dag, nooit bij nat weer.

Paardenbloembladeren

De bladeren van de paardenbloem kan je het hele jaar door oogsten. Wel is het zo dat ze het bitterst smaken vanaf de eerste bloemknoppen tot de eerste vorst. Wil je dat niet? Dan pluk je ze best na de vorst.

Snij de blaadjes simpelweg af met een mesje. Het lekkende melksap kan wat vlekken maken, maar dat kan absoluut geen kwaad. Paardenbloembladeren mag je wel spoelen voor gebruik.

Paardenbloemwortel

De wortel van de paardenbloem oogst je best als de plant niet in bloei staat. Wil je hem op z’n bitterst? Pluk dan voor of na de bloei, maar sowieso vóór de vorst. Dan werkt de taraxine het best.

De paardenbloemwortel moet je echt gaan uitgraven. Leuk weetje: elk stukje wortel dat blijft zitten wordt weer een nieuwe paardenbloem. Ook de wortel bevat melksap dat bruine vlekken maakt op je handen. Krijg je er niet zo gauw af. Beschouw ze als een onschadelijke, biologische tattoo. 😎

Hier moet je wel goed spoelen, natuurlijk. Ik laat de paardenbloemwortels altijd eerst een uurtje staan in een emmer water, zodat de meeste modder eraf weekt. Daarna spoel je ze grondig onder de kraan. Schoonschrobben met een champignonborsteltje.

 
Paardenbloem thee - zo maak je 3 krachtige detoxdrankjes uit 1 plant
 

Paardenbloem thee maken

Nu alle voorbereidingen zijn gebeurd, ben je klaar om paardenbloem thee te maken. Ik geef je opnieuw per onderdeel de verschillende recepten mee:

 

Paardenbloem thee van de bloemen

🍵 Voor 1 kopje thee:

  • Neem 1 tot 2 gele bloemhoofdjes. Het groene kelkje smaakt bitter, dus laat dit weg als je het graag zoet hebt.

  • Doe de bloemhoofdjes in een kopje.

  • Overgiet met kokend water.

  • Dek af en laat 7 min trekken, eventueel met rozijntjes voor een extra zoete touch.

  • Drink warm of laat afkoelen in de koelkast tot ice-tea.

 

Paardenbloem thee van de bladeren

🍵 Voor 1 kopje thee:

  • Neem 1 opgehoopte theelepel gedroogde blaadjes OF 2 à 3 theelepels verse blaadjes.

  • Trek in stukjes en doe in een kopje.

  • Overgiet met kokend water.

  • Dek af en laat 7 min trekken, eventueel met citroenschil erbij om de bittere smaak te aromatiseren.

  • Drink warm of laat afkoelen in de koelkast tot ice-tea.

 

Paardenbloem thee van de wortel

Van de paardenbloemwortel maken we technisch gezien geen thee, maar een decoct of afkooksel.

🍵 Voor 1 kopje thee:

  • Doe 1 theelepel verse of gedroogde paardenbloemwortel in een pannetje.

  • Overgiet met 1,5 kopje koud water en zet het deksel erop.

  • Breng dit mengsel aan de kook op het fornuis.

  • Als het kookt, draai het vuur op de laagste stand.

  • Laat een kwartiertje sudderen en voeg eventueel kardemom, zwarte peper of gember toe voor extra aroma zonder dat je de bitterstoffen neutraliseert. (Geen zoetstof!)

  • Zeef en drink warm op. 😋

 
 

Paardenbloemwortel koffie? Kan ook!

Paardenbloemwortel koffie werd vaak gemaakt tijdens de oorlog, toen echte koffie nog amper te vinden was. Dit drankje is een prima alternatief, ook geschikt voor mensen die geen cafeïne verdragen.

☕ Recept paardenbloemwortel koffie:

  • Snij de paardenbloemwortel in kleine stukjes en laat drogen.

  • Rooster in een droge pan of ovenplaat. Ruikt echt overheerlijk!

  • Opgelet, laat de stukjes wortel niet verkolen.

  • Maal de geroosterde paardenbloemwortel fijn tot een poeder.

  • Gebruik dit net als gemalen koffie om paardenbloemkoffie mee te maken.

 Of laat de stukjes geroosterde wortel heel en maak er een decoct van (zie hierboven).

De geroosterde smaak is verrassend lekker. Een uiterst gezonde koffievervanger!

 

Gedroogde vs. verse paardenbloem voor thee

Een veelgstelde vraag: gebruik je best gedroogde of verse paardenbloem voor thee? Wel, het hangt ervan af:

  • De bloemen kan je niet drogen, want dan worden ze pluis. Dus voor de bloementhee kan je niet anders dan verse paardenbloemen gebruiken.

  • Bij de bladeren maakt het niet uit. Die kan je zowel gedroogd als vers gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar paardenbloem thee van verse bladeren. Ook al omdat je ze het hele jaar door kan plukken in het wild.

  • Voor thee of koffie van paardenbloemwortel maakt het opnieuw niets uit. Hier is het vooral belangrijk dat je de wortel eerst in kleine stukjes snijdt en dan pas droogt. Anders wordt hij veel te hard om nog te verwerken.

 

Hoe vaak mag je paardenbloem thee drinken per dag?

Mijn advies? Luister in de eerste plaats naar je eigen lichaam. 🙏

Want het is net zoals met koffie: sommige mensen drinken dit de hele dag door zonder probleem. Anderen krijgen al hartkloppingen na 2 kopjes. Niks mis mee, overigens. Iedereen reageert anders.

Volgens het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Dr. Geert Verhelst mag je gerust 3 kopjes paardenbloem thee per dag drinken.

 

Kan paardenbloem thee ook gevaarlijk zijn?

Er staan geen gevaarlijke bijwerkingen, acute of chronische toxiciteit beschreven van paardenbloem thee.

Milde maag- of darmklachten kunnen wel optreden. Hart- en nierlijders raadplegen best eerst hun arts.

Sommige mensen reageren allergisch op het melksap van de paardenbloem (latexallergie). Dat kan bij het plukken, maar kan ook inwendig last veroorzaken. Bij vers melksap is de reactie altijd groter, dus hier kan de gedroogde versie soelaas bieden.

 

🫖 Fan van wilde kruidenthee?

Ga dan zeker ook eens hier je licht opsteken: “De lekkerste brandnetelthee zet je zelf” en “Heermoes thee: maak zelf je kopje oerkracht”.

 

Zelf leren wildplukken?

Naast paardenbloem zijn er nog zoveel andere krachtige wilde planten om te ontdekken. Het is mijn droom om samen met jou onze collectieve plantenblindheid om te zetten naar gezamenlijke plantenwijsheid.

Wil je graag leren wildplukken op een veilige en duurzame manier? Dan heb ik iets voor jou: een gratis driedaags kickstartpakket.

Stiekem hoop ik dat je daarna de wildplukkriebels te pakken hebt, natuurlijk… Wat denk je?


Lieve Galle, wilde plantenfluisteraar sinds 2002

Volg Lieve ook hier: Facebook - Instagram 

Als herboriste en wildplukexperte is Lieve Galle gek op wilde planten. En op mensen. Maar ze merkte al gauw dat de connectie tussen die twee ontbrak.

Daarom richtte ze als wildplukpionier Wild Plant Forager op en organiseert ze nu al jarenlang lezingen, geleide wandelingen, kruidenworkshops en jaaropleidingen wildplukken.

Het is haar missie en passie om de kracht van planten bekender te maken bij het grote publiek. En dit op een veilige en duurzame manier.

🪴 Psst… heb je Lieves wildplukboek al in huis? Winnaar van de Lekker Vega Kookboekenwedstrijd!

 

Disclaimer:

De info op deze pagina kan in geen enkel geval medisch advies vervangen. Indien je kruiden gebruikt, zijn interacties met medicatie, nevenwerkingen en allergische reacties mogelijk. Als je al medicatie neemt, overleg dan altijd met je arts. Gebruik altijd je gezond verstand.

Niet alle kruiden zijn veilig tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode. Overleg in dat geval met je vroedvrouw of lactatiekundige (of La Leche League). Ook voor jonge kinderen gebruik je sommige kruiden niet of wordt de dosering aangepast.

Wild Plant Forager kan niet aansprakelijk worden gesteld voor welke schade dan ook die voorkomt uit het toepassen van de kennis uit onze opleidingen, podcasts, boeken of blogs.

Volgende
Volgende

De geneeskracht van de weegbree familie