Lieve Galle, jouw wildplukexperte

Ik ben Lieve, Wild wief

en plantenfluisteraar

Ik groeide op in de Distelstraat en werd mee grootgebracht door pinksterbloemen, treurwilgen, paardenbloemen en wilde appel.

Vol passie vertaal ik al meer dan 20 jaar de plantenverhalen naar mensenoren.

Ik vond dat vroeger niet zo makkelijk, mijn weg vinden in de wereld. Maar toen viel mijn oog op een foldertje. “Opleiding Herborist”, stond er op. Mijn hart begon wild te kloppen en mijn ontembare ziel sloeg op hol.

In 2002 studeerde ik af als Herboriste (EANG) en Natuurgids (CVN-Natuurpunt).

Ik maakte meteen van mijn passie mijn (bij)beroep en richtte Wild Plant Forager op. De wereld die voor mij was opengegaan, daar moesten anderen ook kennis mee maken. Ik begon met het geven van workshops, geleide wandelingen en korte reeksen.

Heb jij je wel eens afgevraagd

hoe het is om de planten in je omgeving te kunnen benutten,

zoals onze voorouders dat konden?

Ik kon er niet genoeg van krijgen en bleef me in de kracht van planten verdiepen. Want hoe heerlijk is het om hun namen, eigenschappen, inhoudsstoffen en biotoop te leren kennen!

Theesommelier, hydrolatentherapie, algotherapie, plantaardige voeding,… ze inspireerden me allemaal. Eén groot plantenavontuur!

Hoeveel eetbare wilde planten uit je buurt kan jij opsommen?

Of is het voor jou één groene vlek?

Niet veel later stond kunstenaarscollectief Irma Firma aan mijn deur. Of ik met hen wilde instappen in het ‘How To Survive In A City’ project, waarbij we stadsmensen het wilde voedsel tussen de straatstenen lieten ontdekken. In Brussel, Antwerpen, Leuven, Kortrijk, Amsterdam,… het was een groot succes.

Pendelaars in maatpak die op hun knieën gingen

om madeliefjes voor de soep te plukken,

ik vergeet het beeld nooit!

In 2007 werd ik uitgenodigd als gastdocente op de Strawberry Moon Gathering in Lily Dale, USA, een bijeenkomst van inheemse volkeren waar traditionele kennis wordt doorgegeven van (groot)moeder op (klein)dochter.

Het was één van de ervaringen die mijn leven op z’n kop gooide. Toen ik terugkwam, gaf ik mijn ontslag in de biowinkel waar ik werkte, om me voortaan helemaal op de planten te richten.

Iedereen verklaarde me gek. Herboriste? In hoofdberoep? In België? Dat werd toen gezien als iets compleet onhaalbaars.

Maar ik voelde heel duidelijk dat het tijd was

voor wilde verandering

Voor mezelf en voor de wereld

En ik waagde de sprong!

Nadat ik sinds 2007 jurylid was voor de eindwerken Herborist, werd ik In 2009 ook docent aan de opleidingen Herborist en Voedingsconsulent aan de EANG. Meer dan 12 jaar mocht in de vakken Natuurfilosofie en Natuurgeneeskundige Adviezen doorgeven.

Over hoe alles met elkaar verbonden is,

hoe je voeding je medicijn kan zijn ,

en hoe wij een eigen ecosysteem hebben,

en op onze beurt deel uitmaken

van een groter geheel

2012     Omdat er nog geen

jaaropleiding wildplukken

bestond, vond ik die gewoon uit

#pioniervooraltijd #spannend

Dat klinkt nu wel heel stoer, maar ik twijfelde echt of daar wel iemand op zat te wachten. Maar ik werd omvergeblazen door het daverend succes. Ik mocht op zo veel bijzondere plekken werken, van inspirerende voedselbossen tot voormalige boswachtershuisjes aan zee.

Honderden mensen meldden zich aan, en er groeide een ferme wachtlijst.

In 2018 vond ik de werkplek van mijn dromen, op een idyllisch eilandje in Drongen bij Gent, omringd door een oude Leie-arm. Tussen die plantenweelde kwam ik thuis en verdiepte mijn werk nog meer.

Voel jij je al thuis

in het landschap om je heen?

Het is een ervaring die ik

iedereen zo hard gun

2020. Al mijn lessen werden geannuleerd. En ik zat met een wachtlijst van +1600 mensen voor de wildpluk jaaropleiding, een wachtlijst die bleef groeien en waarvan ik ineens besefte dat ik die nooit meer kon inhalen, want elk jaar zijn er maar 50 à 60 plaatsen. Ik moest hier iets mee doen, want het was tijd om de positieve impact van wilde planten op de wereld te vergroten.

Een online wildpluk jaaropleiding

voor mensen die niet graag achter een scherm zitten,

maar naar buiten willen

om planten te ontdekken,

was dat mogelijk?

Het bleek een volmondige ja!

De online wildpluk jaaropleiding ging voor het eerst van start in 2022.

2020-2022: Dankzij de kracht van volwaardige plantaardige voeding én wilde kruiden kreeg ik mijn auto-immuunziekte in remissie.

Omdat ik mij altijd volledig op iets smijt, dook ik daar heel diep in. Na het verslinden van heel wat boeken hierover, behaalde ik o.a. het Plant-Based Nutrition certificaat aan eCornell University.

En hé, als je plantaardig eet,

kan je als wildplukker de vraag

wat eet je dan wel nog?

wel heel creatief beantwoorden:

gestoomde berenklauwscheutjes, distelsap, brandnetelrisotto,… Na 30 jaar geen dieren eten ontdekte ik dat alle verdere clichévragen dan stoppen :)

In 2022 besloot ik mijn imposter syndroom uit te dagen en eindelijk het manuscript te laten uitgeven dat al 10 jaar in mijn schuif lag, en waar iedereen maar naar bleef vragen.

Best wel wat grappig dat dat zo’n spannend avontuur was, want ik had al best veel ervaring met het schrijven van artikels voor internationale vaktijdschriften en als co-auteur van Engels- en Nederlandstalige kruidenboeken.

Maar een boek helemaal van mezelf, dat was voor mij echt een grote stap, die toch voor enkele paniekskes zorgde. Maar er stonden zo veel warme supporters aan de zijlijn dat ik doorzette.

‘In Het Wild Geplukt’ was geboren,

hét boek voor de natuurliefhebber zoals jij die

op een toegankelijke en heldere manier

aan de slag wil met eetbare wilde planten

Maar weet je wat? Het gaat niet over mij.

Het gaat over de planten. En over jou.

Ik mocht al duizenden mensen inspireren om planten een meer prominente plaats in hun leven te geven.

Op een manier die duurzaamheid en veiligheid vooropstelt.

Ben jij de volgende?

Maak werk van je plantenblindheid

Wildkruidwijsheid

is een essentiële vaardigheid,

voor nu en in de toekomst

Lid van de Authentieke Ondernemers Community